Den 15 juni är det premiär för en stor uppsättning av J.R.R. Tolkiens The Hobbit. För produktionen svarar Amatörteatersamverkan Örebro län (ATSÖ). Många amatörskådespelare från hela länet kommer att synas i skogen i Nolby utanför Karlskoga där hela äventyret spelas upp.

ATSÖ har genom åren gjort flera sommarteaterproduktio ner med deltagare från hela länet. En stor del av dessa har faktiskt spelats i Lekeberg. Vi minns inte minst fyra somrar i Riseberga amfiteater med En midsommarnattsdröm 2007, Arns Cecilia 2008, Nils Holgerssons underbara resa 2009 och Drottningens juvelsmycke 2013. Men även tre härliga familje föreställningar på Hallagården i Lekhyttan: Katitzi 2017, Flickan i fönstret 2018 och Pip-Larssons Kastrullresa 2020-21.

Denna gång är spelplatsen en bit härifrån men samtidigt vald med omsorg eftersom miljön spelar en så viktig roll i denna spännande historia. På Teater Nolby har det spelats sommarteater i många år och här finns både den kompetens, det utrymme och de teknikaliteter som krävs när man ska gestalta en historia som Bilbo. 33 personer mellan 7 och 73 år agerar på scenen och ett stort antal arbetar vid sidan om.

David Levi har skrivit det första svenska teatermanuset som kort och gott har titeln BILBO. Det är också David som regisserar och han har även roll i pjäsen. Rollen som Bilbo är så krävande att man valt att låta sex olika personer gestalta den. Allt upplagt på ett finurligt och praktiskt sätt.

Många känner säkert mer eller mindre till författaren J.R.R. Tolkien och det stora berättareposet ”Sagan om ringen”. Boken ”The Hobbit” kom ut före trilogin och även om den finns översatt som bok så är detta det första svenska teatermanuset. Något som produktionen med rätta är stolta över. Men vad handlar då Bilbo om?

Det korta svaret är: En liten person -Bilbo – ger sig ut på äventyr tillsammans med en trollkarl och fyra dvärgar. De ska ta tillbaka en skatt från en drake och kommer till olika platser där de träffar både goda och onda varelser. Den spännande historien symboliserar den vanliga människans möjlighet att stå upp mot ondskan utan att för den skull förlora sin empati och kärlek till vänner, musik och goda historier.

Det spelas totalt 19 föreställningar mellan 15 juni och 13 juli. Rekommenderad ålder är från sju år och föreställningen är tre timmar inklusive två pauser.

Publiken sitter helt under tak och det finns en trevlig trädgårdsservering att tillgå. Teater Nolby ligger 2,5 mil utanför Karlskoga, på vägen mot Loka. Det är väl värt besväret att ta sig dit då det är en vacker spelplats med sjön Immen i fonden. För att underlätta har produktionen ordnat en teaterbuss vid sex tillfällen. Den utgår från Södra station i Örebro och stannar vid motorvägshållplatsen på E18 i Lanna samt vid Karlskoga Busstation.

Text: Gunilla Pihlblad. Foto: Emilia Wunder