Sommaren 2024 blir det en stor amatörteateruppsättning i Örebro län. En pjäs som det dessutom är Sverigepremiär för. Det handlar om ingen mindre än BILBO och intresset för att medverka är stort. Publikmässigt är det en familjeföreställning med temat den lilla människans möjlighet att stå upp mot ondskan i en värld av förändringar.

Projektet vänder sig till samtliga utövare av amatörteater inom Örebro län, både de som vill agera på scenen och de som vill arbeta med andra delar av produktionen. Olika åldrar, etnicitet med mera har plats i detsamma. Under september hölls öppna informationsträffar i Örebro och Karlskoga och de lockade totalt ett 70-tal personer. På kollationeringen i Karlskoga den 7 oktober deltog ett 40-tal.

Det är ATSÖ som tillsammans med Teater Martin Mutter och Teater Nolby uruppför Sverigepremiären av ”Bilbo”, en pjäs baserad på J.R.R. Tolkiens världsberömda bok ”The hobbit” och med nyskrivet svenskt manus av regissören David Levi. Rättigheterna finns hos det amerikanska bolaget Middle Earth Enterprises som godkänt Davids manus och som ATSÖ nu också har tecknat ett avtal med.

 

Olle och Lena Söderberg från Teater Nolby.

Spelplatsen är Teater Nolby norr om Karlskoga. Den är vald för att både inrama historien och fungera praktiskt. Teater Nolby är en inarbetad institution där det spelats sommarteater sedan 2008. Repetitionerna kommer dock inledningsvis att hållas på andra platser i länet. Man planerar att spela totalt 19 föreställningar mellan 15 juni och 13 juli.

Historien kretsar kring en oerfaren och naiv individs resa och groende styrka i mötet med den stora världens faror och fasor – utan att förlora sin empati och kärlek till vänner, musik och goda historier. Historien kulminerar sedan i tankar om mångfaldens styrka över den likriktade ondskan, och om den minstes möjlighet att motstå den mäktiga girigheten. Dessa är de teman som utgör grunden för pjäsen, en pjäs som av allt att döma speglar mycket av den kamp och de värden som utgör vår verklighet – som de bästa sagor alltid gör.  

Planerade speldatum:
Juni
15/6, 16/6, 19/6, 20/6, 23/6, 26/6, 27/6, 28/6, 29/6, 30/6
Juli
3/7, 4/7, 5/7, 6/7, 7/7, 10/7, 11/7, 12/7, 13/7.

För mer information:

David Levi, regissör                            Gunilla Pihlblad, ordförande ATSÖ
davidkglevi@gmail.com                    gunilla.pihlblad@amatorteatersamverkan.se
073-839 61 38                                     070-550 95 20