Den 15 juni är det premiär för en stor uppsättning av J.R.R. Tolkiens The Hobbit (TM). David Levi har skrivit det första svenska teatermanuset som har titeln BILBO och för produktionen svarar Amatörteatersamverkan Örebro län (ATSÖ) tillsammans med Teater Martin Mutter och Teater Nolby. Det är också just i Nolby som denna familjeteater kommer att spelas fram till 13 juli.

ATSÖ har tidigare gjort flera sommarspel i form av samarbetsprojekt, bland annat i Riseberga Amfiteater och på Hallagården i Lekhyttan. Man bjuder in alla sina medlemsföreningar att delta och man söker också olika projektpartners så att amatörer och yrkesutövande teaterarbetare kan mötas och samarbeta över såväl ålders-, som geografiska och organisatoriska gränser.

På initiativ av David Levi som också regisserar föreställningen, blir det nu alltså uruppförande och sverigepremiär för pjäsen som baseras på J.R.R. Tolkiens bok ”The Hobbit (TM)”. Här medverkar såväl barn och ungdomar som vuxna och här finns inte bara roller på scenen utan också uppgifter för dem som vill jobba med olika saker runt produktionen som till exempel scenografi, teknik, kostym, mask, marknadsföring mm. Totat är ett 50-tal personer inblandade i produktionen.

Spelplatsen är Teater Nolby som ligger 2,5 mil utanför Karlskoga på vägen mot Loka. Repetionerna som pågår för fullt sker tills vidare i Karlskoga. I maj räknar man med att ha dem på spelplatsen som kommer att ha tak över huvudet på såväl publiken som del av scenen. Publikmässigt är det en familjeföreställning med rekommenderad ålder från sju år.

Temat är den lilla människans möjlighet att stå upp mot ondskan i en värld av förändringar.

Historien kretsar kring en oerfaren och naiv individs resa och groende styrka i mötet med den stora världens faror och fasor – utan att förlora sin empati och kärlek till vänner, musik och goda historier. Den kulminerar sedan i tankar om mångfaldens styrka över den likriktade ondskan, och om den minstes möjlighet att motstå den mäktiga girigheten. Dessa är de teman som utgör grunden för pjäsen, en pjäs som av allt att döma speglar mycket av den kamp och de värden som utgör vår verklighet – som de bästa sagor alltid gör.

Producenter för projektet är Gunilla Pihlblad och Anette Jakobsson, ordförande respektive kassör i ATSÖ. Ansvariga på spelplatsen är Olle och Lena Söderberg, grundare och ägare av Teater Nolby. Musiken komponeras av Gunnar Hjorth och kostymen designas av Johanna Oranen från Teatervalvet i Örebro. För smink, mask och peruk ansvarar Rebecca Blixt. Det är således en erfaren samling teaterutövare från olika delar av länet som utgör grunden i produktionsteamet. Med oss kommer också glada och entusiastiska amatörer från länet som alla tillsammans ska skapa detta unika teaterprojekt som även innehåller sång, musik och dans.

Bilbo spelas av:
Tora, Greta, Tea den 15, 16 juni och 6, 7 juli.
Tora, Greta, Lilja den 26, 27, 28 29 och 30 juni.
Silas, Alfred, Tea den 19, 20 juni och 3, 4, 5 juli.
Silas, Alfred, Lilja den 23 juni och 10, 11, 12, 13 juli.

Vi ska spela totalt 19 föreställningar mellan 15 juni och 13 juli. Några av dem kommer att vara textade och vi erbjuder även syntolkning. Biljetter till föreställningen bokas här! En gång varje vecka finns möjlighet att åka teaterbuss från Örebro via Lekeberg och Karlskoga.