Lördag 8 maj 2021


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

28/9-2020
Lennart M Pettersson blir ny ordförande i Örebro Länsteater

Lennart M Pettersson

Det blir en av Lekebergs Revysällskaps medlemmar som tar över klubban i Länsteatern. Lennart M Pettersson valdes i torsdags till ny ordförande.
- Helt klart ett hedersuppdrag, säger denne veteran som är stadigt förankrad i länets teaterverksamhet.

Det har under senaste tiden framstått som att Lennarts partikollega, örebroaren Margareta Borg, var klar att efterträda Lena Källström som avgår som ordförande i Länsteatern. Men i torsdags stod det alltså klart att det blir Lennart M Pettersson, styrelseledamot sedan tio år tillbaka.

Lennart som är 75 år, är född och uppväxt i Fjugesta. Han började engagera sig fackligt tidigt i sitt arbetsliv och tog därefter steget in i kommunpolitiken. Innan Lekeberg blev egen kommun satt han såväl i kommunfullmäktige som kommunstyrelsen i Örebro.

”Gav igen” på revyscenen
När den nya kommunen startade sin verksamhet 1995 var det centern som fick ordförandeposten. Men efter nästa val var det dags för socialdemokraten Lennart att ta över. Samtidigt gjorde han sitt ”intåg på teaterscenen”, en plats som han sedan dess varit aktiv på i många andra sammanhang.

- När Lekebergs Revysällskap hade premiär på sin första revy nyårsafton 1999 var jag så klart porträtterad som sig bör i en lokalrevy, säger Lennart och berättar att han ”gav igen” genom att själv dyka upp på scenen, helt oanmäld, i sista föreställningen.
- Det blev sedan en vana och jag kom mer och mer in i revysällskapets omfattade verksamhet. Numera är jag styrelseledamot samt ansvarig för att dokumentera föreställningar och evenemang med film, vilket är ett av mina stora intressen utöver politiken. Jag har också stått på scenen ”på riktigt” i några produktioner, bland annat Väst Sajd Ståry 2008 och Matchad i Lekeberg 2010.

Sett mycket teater
Redan i början av 70-talet hade Lennart uppdrag inom dåvarande Länsteatern. Han var nämligen så kallat teaterombud på sitt arbete i Garphyttan. Han har alltid gått på teater så ofta han har haft möjlighet.

- Under åren som KS-ordförande fanns det kanske inte lika mycket tid. Men efter det att jag lämnade det uppdraget 2007 har jag varit desto mera aktiv.

Han har uppdrag både inom kommunfullmäktige i Lekeberg och regionfullmäktige i länet. Det är genom det sistnämnda som han för tio år sedan fick en plats i Länsteaterns styrelse.

- Det har varit utvecklande och stimulerande även om det handlat mycket om ekonomi och neddragningar, säger Lennart som menar att det finns en oerhörd kompetens inom Länsteatern idag.
- De pjäser som sätts upp och alla övriga evenemang som man arrangerar är av hög kvalitet och viktiga som bärare av budskap.

Samverkan viktigt
Lennart menar att det är speciellt viktigt att kommunerna ser till att barn och ungdomar får ta del av teater. Här finns det mycket mer att göra, säger han.

Samverkan är något annat som ligger Lennart varmt om hjärtat eftersom han själv är aktiv inom amatörteatern. Bland annat som styrelseledamot i Amatörteatersamverkan Örebro län.

Lennart M Pettersson är också regionens representant i Riksteatern Örebro län. Således finns det hos Länsteaterns nya ordförande en bred erfarenhet och en övergripande syn på örebrolänningarnas tillgång till teater.

- Det gäller såväl dem som utövar den och publik i alla åldrar, säger han.

Text: GUNILLA PIHLBLAD

Fler nyheter  

|