Måndag 22 juli 2019


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

3/9-2018
Vetenskapspub med historiska förtecken

Gunnela Björk

Säsongens första vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta, hålls den 19 september klockan 19.00. Då kommer docent Gunnela Björk och berättar om Kata Dahlström, agitatorn som gick sin egen väg.

Kata DahlströmKata Dalström (1858–1923) föddes i en förmögen familj, gifte sig tidigt med en betydligt äldre man och fick sju barn. När hon vid trettiosex års ålder blev socialdemokrat var det en skandal som lät tala om sig. Hon valdes in i ledningen för det unga socialdemokratiska partiet men det var som agitator hon fann sin rätta plats i tillvaron. Snart var hon en megakändis, en levande legend, efterfrågad, älskad och beundrad som få. Men allt var inte politik: hon studerade också österländska religioner, var utövande spiritist och kallade sig buddhist. Det stormade ständigt omkring Kata Dalström vars privatliv var nästan lika turbulent som hennes politiska liv.

Gunnela Björk är född 1949 och docent i historia vid Örebro universitet. 2013 skrev hon en biografi över Margaret Thatcher och hösten 2017 kom hennes kritikerrosade biografi om Kata Dalström. Gunnela Björk medarbetar också regelbundet i Populär historia och andra tidskrifter med artiklar och recensioner.

Som vanligt när Lekebergs revysällskap ordnar vetenskapspub, är det fri entré och öppen bar.

Fler nyheter  

|