Söndag 26 juni 2022


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

9/2-2022

Vetenskapspub om sexualupplysningens pionjärer

Årets första vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta den 16 februari handlar om Karin och Nils Adamsson. Det är historikern och författaren Gunnela Björk som berättar om sin senaste bok, Lust och nöd, vilken är historien om dessa två pionjärer och deras stormiga äktenskap.

Under många år var namnet Nils Adamsson synonymt med kondomer. Bakom många av de  så kallade sjukvårdsautomater som fanns på husväggar och toaletter stod ett gift par, Nils och Karin Adamsson. Under flera decennier i början av 1900-talet kämpade de tillsammans för människors rätt till preventivmedel och sexuell njutning utan oro för oönskade graviditeter.

Men verksamheten hade ett högt pris. Både Nils och Karin dömdes till fängelse enligt ”Lex Hinke” som förbjöd information om preventivmedel.

Karin och Nils Adamsson var två arbetarbarn som växte upp under enkla omständigheter, träffades, bildade familj och drev ett framgångsrikt företag som sålde kondomer, pessar och andra försiktighetsartiklar.

De var på många sätt pionjärer av mycket stor betydelse för både män och kvinnor. Men deras verksamhet hade ett högt pris. Både Karin och Nils dömdes till fängelse för att de informerade om preventivmedel. Äktenskapet var stormigt och makarna var ofta djupt oense om hur verksamheten skulle skötas. Under årens lopp gick företaget flera gånger i konkurs, men överlevde trots allt.

Gunnela Björk har skrivit flera uppmärksammade biografier och när hon nu sätter fokus på två fascinerande livsöden blir det också en berättelse om den kamp som fördes under större delen av 1900-talet för barns rätt att födas önskade, och för kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

Gunnela har vid två tidigare tillfällen gästat Sparbanksbörsens vetenskapspubar som föreläsare och  alltid dragit fullt hus. Första gången handlade det om Kata Dalström och andra gången om Margareth Thatcher.

Sparbanksbörsen slår upp portarna kl 18.15, föreläsningen börjar kl 19:00.

Fler nyheter  

|