Torsdag 15 april 2021


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

24/4-2021

TEATER & GENUS

Välkomna till ett gratis webbinarie på Zoom!

När: 24 april 2021
Tid: 9.30-12.30

Var: Zoom

Anmäl dig senast den 22 april 2021 här!

Vill du se hela inbjudan så gör du det här!

Amatörteaterkonsulenterna (Tina Ruth och Stefan Jansson) i Örebro län tillsammans med ATR, bjuder in till en halvdag med temat Teater och genus.

Om föreläsningen:

”Har snillet något kön?” – genuspolitik i den svenska dramatikens guldålder

Det moderna genombrottet (ca 1870-1900) är en av Nordens främsta litterära epoker. I Sverige gör dramatiker som Anne Charlotte Leffler, Victoria Benedictsson, Alfhild Agrell och Frida Stéenhoff succé. I en tid där kvinnor ännu inte har rösträtt och betraktas som icke-medborgare skriver de radikal, populär och banbrytande dramatik – men bara årtionden senare är de förpassade till litteraturhistoriens marginaler.

Hur kommer sig att några av Sveriges mest framstående dramatiker genom tiderna idag är så gott som bortglömda? Hur kommer det sig att litteraturhistorien gjort skillnad på ”kvinnlig litteratur” och litteratur? Hur kommer det sig att merparten av dåtidens kvinnliga dramatiker succesivt har raderats ur de litteraturhistoriska översiktsverken?

Föredraget ger en introduktion till det moderna genombrottets kvinnor och deras eftermäle. Med avstamp i då rådande teaterlandskap och samhällsklimat synliggörs hur normer och maktstrukturer påverkar kanon och historieskrivning liksom dagens och framtidens teaterrepertoar.

Maria Mårsell är doktorand i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. I sin forskning undersöker hon fredsrörelsen som tanketradition med utgångspunkt i skönlitterära gestaltningar av idéer om fred, pacifism och antimilitarism. Hon har tidigare ägnat sig åt det moderna genombrottet och undervisar också i ämnet.

”Genuset i manuset”, är ett teatersamtal med Isa Schöier och Anders Stark från Amatörteaterns Riksförbund. Dramatiker Isa Schöier ger oss personliga exempel från sitt eget pjässkrivande och författarskap. Anders Stark svarar på frågorna -Vad får vi egentligen göra med ett manus? -Går det att ändra hur som helst? Dessutom får vi pjästips på pjäser med könsneutrala roller och på pjäser där män är svaga utan att gå under och där kvinnor pratar om någonting annat än män. Dessutom en praktisk uppgift i mindre grupper.

Isa Schöier har skrivit pjäser sedan 1990-talet och är ATR:s egen dramaturg.

Anders Stark är förlagsadministratör på ATR och har koll på upphovsrätter och på ATR:s pjäsbibliotek.

Fler kurser  

|