Måndag 29 november 2021


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

30/3-2021

Två utmärkta amatörteaterpersoner

Lill-Britt Karlsson och Gunnar Öquist

Lill-Britt Karlsson och Gunnar Öquist heter mottagarna av Amatörteatersamverkan Örebro läns utmärkelse Årets Teater-Charlie. De blev båda glatt överraskade när ATSÖ:s årsmöte den 29 mars avslutades med avslöjandet av deras namn. Normalt brukar det bara vara en person, men det fanns skäl att dubblera i år.

Gunnar Öquist från Fjugesta har arbetat med scenografi på Hallagårdens Djurpark där ATSÖ under tre somrar satt upp tre större samarbetsprojekt i form av familjeteater: Katitzi 2017, Flickan i fönstret 2018 och Pip-Larssons Kastrullresa 2020.

- Han har en oslagbar kombination av kreativitet och praktiskt kunnande, säger Gunilla Pihlblad, ordförande i ATSÖ, och tillägger att det är viktigt att lyfta fram olika delar av arbetet kring en produktion.
- Det är ju dessa som skapar helheten.

För att fira att det är tionde året som priset delas ut, beslutade man att ge ett ”extrapris” till Lill-Britt Karlsson, Kumla.

- Hon är som en sinnebild för länets amatörteater och har i många år medverkat i allt från ren seniorteater, berättelser, folklustspel, farser och revyer med blandade åldrar och på olika platser och scener. Dessutom har hon vid sidan av skådespelande också engagerat sig i amatörteaterns föreningsliv, säger Gunilla Pihlblad.

ATSÖ har 26 medlemsföreningar som på olika sätt jobbar med amatörteater. På det digitala årsmötet medverkade även inbjudna representanter från Örebro Teater och Teater Martin Mutter. Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater, informerade om ett kommande projekt där amatörteatern kommer att bjudas in en samverkan.

Informerade gjorde även länets amatörteaterkonsulenter Tina Ruth och Stefan Jansson, vilka arbetar tillsammans med ATSÖ kring kurser och andra aktiviteter.

Det blev flera omval och två nyval till styrelsen som nu har en god geografisk spridning:
Gunilla Pihlblad, Lekebergs Revysällskap
Lill-Britt Karlsson, Nya Teatern Örebro
Anette Jakobsson, Karlskogarevyn Görsköj
Rod Cansby, Teater Hallsberg
Lisa Nilsson, Örebrospexet
Lennart M Pettersson, Lekebergs Revysällskap
Martina Rensmo-Widlund, Enannan Vintrosa
Maria Lindstedt, Bergslagens Spektakelteater
Åsa Karlsson, Jubileumsföreningen Askersund

Årets Teater-Charlie motiveringar:

Gunnar Öquist
En teaterföreställning består av många komponenter vilka tillsammans ger en upplevelse. Under de tre somrar som vi gjort uppsättningar på Hallagårdens Djurpark har scenografin skapats av en person vars kreativa känsla och praktiska förmåga kopplat samman platsens naturliga förutsättningar med tre helt olika berättelser. Med helhet och detaljer har ditt arbete i allra högsta grad bidragit till föreställningarnas form. Dessutom är du en jäkel på att fotografera, något som flera grupper haft mycket glädje av.

Lill-Britt Karlsson
Ibland vill man bara lyfta fram en person för att hon i så hög grad personifierar detta med att vara amatör - att älska teatern. En som också år efter år, gång på gång, visat att ålder bara är en siffra och som lika entusiastiskt tar sig an ren seniorteater som berättelser, folklustspel, farser och revyer med blandade åldrar och på olika platser och scener. Och som dessutom vid sidan av skådespelande också engagerar sig i amatörteaterns föreningsliv. Du är som en sinnebild för länets amatörteater!

Årets Teater-Charlie instiftades till minne av medlemmen Charlie Lindblad som gick bort 2012. Mottagaren ska ha bidragit till samverkan, gränsöverskridande och åldersintegrering och vara en god ambassadör för amatörteatern i Örebro län.

 

Fler nyheter  

|