Torsdag 15 april 2021


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig





  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

4/8-2020

Historisk teatervandring i Lindesberg

Den 13, 14 och 15 augusti genomför Bergslagens Spektakelteater "Flydda tider", som är en dramatiserad guidning i Lindesberg fritt efter några gravarna i appen ”100 gravar du måste se innan du dör”. "Flydda tider" är en vandring genom århundrandena från Lindesbergs kyrka över Kungsgatan ned till Norra kyrkogården.

Stefan Jansson regisserar och har tillsammans med de tre aktörerna Maria Lindstedt, Alva Ernestål och Stig Johansson tagit fram manuset. Publiken kommer att få träffa historiska personer som levt och rört sig på Lindesbergs gator. Föreställningen spänner över både tid och rum, från 1600-talet fram till 1900-talet.

Stefan Jansson berättar att de som följer med får träffa Catharina Israelsdotter som rådde och styrde över det stora träslottet - dvs bergsmansgården i Siggebohyttan. Flygaren Sven Nybom vars otroliga öde berättas och vars grav återfinns på Norra kyrkogården dyker också upp. Sophia Amijia, som var den mäktiga och enastående affärskvinnan som kom från Holland på 1600-talet och tog över sin makes rörelse och skapade ett eget imperium och därmed också många fiender finns också med bland de historiska personerna.

"Den fantastiska appen ”100 gravar du måste se innan du dör” har hjälpt oss mycket och Helen Sannerstedt och Sara Sporre på Kulturenheten har stöttat oss med texter under appens tillblivelse", berättar Stefan Jansson som ser detta som en början på något som sedan kan byggas ut med flera historier och personer.

Fler nyheter  

|