Fredag 22 januari 2021


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

9/4-2020

Teaterrepetitioner under Coronatider

Repetitioner

När många delar av samhället stängs ner, fortsätter många teatergrupper i länet envist att repetera som om sommarens föreställningar kan bli av. Men hur repeterar teatergrupper under Coronatider? Vi ska inte samlas i för stora grupper och vi ska hålla distansen. Under helgen besökte jag som amatörteaterkonsulent en repetition av föreställningen ”Kastrullresan” som planeras att spelas på Hallagården med premiär i slutet av juni.

När jag kliver in på Sparbanksbörsen har repetitionerna redan börjat. Ett tiotal personer ur ensemblen sitter på stolar i en ring, avståndet mellan stolarna år ca 1,5 meter, distanseRING. Flaskor med handsprit står på ett bord intill. Jag blir tilldelad en stol i ringen av regissör Elisabeth Brånsgård. Alla blickar är riktade mot Johanna, som spelar mamma Maja i föreställningen. Johanna berättar om sin karaktär i jagform, hon får frågor av ensemblen och svarar på frågorna som om hon är Maja. En form av karaktärsarbete. Det är ”familjen Larsson” som repeterar tillsammans idag, dvs alla personer som ingår i den stora familjen som handlingen i Kastrullresan kretsar kring, och deras scener tillsammans i olika konstellationer. När övningen är klar, delar Elisabeth in gruppen i mindre grupper. Vi sprider ut oss i olika delar av den stora lokalen och övar olika scener. Dörren ut står på vid gavel och kall klar luft strömmar in i lokalen.

-Håll distansen, påminner Elisabeth och jag sätter mig på behörigt avstånd framför Johan och Johanna som spelar Pappa Patrik och mamma Maja, de ska öva scen 10 och den innehåller kärlek, värme och egentligen fysiskt närkontakt, men de sitter bredvid varandra och tittar rakt ut mot ”Publiken” (mig). Under ett tillfälle får Johan som spelar pappan lite feeling och lutar sig kärleksfullt mot Johanna, Johanna blir plötsligt sig själv och ropar -Coronadistansering! Vi skrattar, ja just ja, vi ska inte vara för nära varandra och det blir svårt att komma ihåg när vi är mitt uppe i repetitionerna.

När vi i slutet av dagen ska köra igenom alla scener i ett sträck som övats idag, sitter vi som tittar på stolar med behörigt avstånd från varandra. Jag tar på mig jackan, för vårluften är kall genom den öppna dörren.
 
-Kom ihåg att hålla avståndet upprepar Elisabeth. Så kommer scen 5, scenen där en av flickorna i familjen tvingas att sova hos farbror Öl, eftersom familjen Larsson är allt för trångbodda och hyresvärden klagat på att de är för många i den lilla tvåan de hyr. För att de inte ska bli vräkta får Rosalinda sova hos farbror Öl och hans hushållerska fröken Eternell, eller Etternässlan som barnen kallar henne, för hon är så sträng. Erica som spelar Rosalinda hänger med huvudet, hennes karaktär är ledsen, när det är meningen att hela familjen ska krama om henne, står skådespelarna utspridda och kramar om sig själva, var och en. Så går repetitionerna framåt. Fast vi inte vet hur det kommer att bli, fortsätter vi mot vårt gemensamma mål. Det är ju det som skådespeleri handlar om, att agera som om jag är mitt uppe i just den situationen som min karaktär befinner sig i just nu. Som om det händer här och nu.
 
Teaterföreningar i länet som repar i Coronatider:

Amatörteatersamverkans sommarspel ”Kastrullresan” planeras att spelas på Hallagården i Lekhyttan men premiär 26 juni. Läs artikeln ovan.

Bergslagens Spektakelteater deklarerar att ”Så lätt ger vi inte upp.” Ensemblen repeterar uppkopplade med varandra framför datorn/mobilen”.” Biljettsläppet som var tänkt till påsk har vi skjutit på - i avvaktan som inför allt annat”, meddelar Stefan Jansson - konstnärlig ledare på Bergslagens Spektakelteater som i sommar sätter upp ”Korpspelen” i Globen (Ösarhyttan) med planerad premiär 27 juni.

Teater Tur & Retur eller Unga Stadra som de också kallas har flyttat fram sin tänka vårpremiär av den nyskrivna ”Tangomassakern” till hösten 2020 på Nora teater. De kommer nu tills vidare jobba mer praktiskt kring föreställningen och har pausat rep framöver, meddelar Anton Hellberg som är en av de drivande i gruppen.

Teater Hallsberg repeterar farsen ”Svit 222”, planerad premiär 10 juli på Hallsbergs hembygdsgård. Regissör Rod berättar: ”Vi repar på som vanligt. Men från och med veckan efter påsk utomhus. Vi kramas inte lika mycket, pussas inte lika mycket och försöker hålla viss distans. Däremot är vi noga med att stanna hemma om vi känner att vi har hosta och/eller snorig näsa.”

Tina Ruth och Stefan Jansson

Amatörteaterkonsulenter Örebro läns bildningsförbund
8 April 2020

Fler nyheter  

|