Söndag 8 december 2019


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

7/4-2019

Eva Dällerud fick Årets Teater-Charlie

Simon Tarakkamäki, Ivan Rosin, Sebastian Duvéng, Alexander Karlsson och Eva Dällerud.
Simon Tarakkamäki, Ivan Rosin, Sebastian Duvéng, Alexander Karlsson och Eva Dällerud.

I går den 6 april delade länets samlade amatörteater ut sin årliga utmärkelse Årets Teater-Charlie. Mottagare blev Eva Dällerud som fick den för sitt enastående arbete med den egna föreställningen ”Jag, mamma och förintelsen”.

Eva Dällerud har varit aktiv inom amatörteatern under många år, främst då i sin egen förening, Lyset i Karlskoga. Under de senaste åren har hon arbetat med det hon kallar sitt livs projekt, nämligen berättelsen och dramatiseringen av hennes avlidna mamma Elisabeths upplevelser i koncentrationsläger under andra världskriget. Arbetet har resulterat i en föreställning som hon framför själv tillsammans med en specialtillverkad docka.

Vid sidan av detta har Eva också arbetat med en grupp elever i föreningen Ung Teater Karlskoga, som gjort en föreställning på samma tema: ”Auschwitz är alltid nu”. Det var också dessa ungdomar som nominerade Eva till priset som är instiftat av Amatörteatersamverkan Örebro län (ATSÖ).

- Kriterierna för Årets Teater-Charlie är att man ska ha bidragit till samverkan, gränsöverskridande och åldersintegrering och/eller varit aktiv för att få publik till någon eller några av länets amatörteaterföreställningar, säger Gunilla Pihlblad, ordförande i ATSÖ och ger oss hela motiveringen:

Eva Dällerud har den lyckliga kombinationen av att både jobba med teater och utöva det som amatör. I sin egen förening Lyset har hon varit verksam som regissör och skådespelare sedan starten. Under det senaste året har hennes livs stora projekt, den egenskrivna, egenproducerade och egenframförda berättelsen ”Jag, mamma och förintelsen” haft premiär och fått mera uppmärksamhet än kanske något annat amatörteaterspel i länet. Vid sidan av detta har hon aktivt arbetat med parallellprojektet ”Auschwitz är alltid nu” med Ung Teater Karlskoga som hon också stöttat i att bli en egen förening.

Ung Teater Karlskoga berättar att Eva betytt mycket för dem både som inspiratör och med praktisk hjälp. ”Hon har ett otroligt driv och är en väldigt omtänksam person. Hon är som en mormor. Alla borde ha en Eva i sitt liv. Hon hjälper oss unga att stärka våra röster för att hon tror på oss.”

Eva själv är hedrad över priset och extra glad över att ungdomarna lyft fram hennes insatser.

- Jag har haft ett fantastiskt år med slutarbetet av pjäsen, premiären och de offentliga föreställningarna. Nu ger jag mig, tillsammans med ”mamma” ut på en livslång turné eftersom det vi har att berätta alltid kommer att vara aktuellt. Speciellt som de som var med under förintelsen nu inte själva kan berätta längre, säger hon och påpekar att man med fördel kan boka både ”Jag, mamma och förintelsen” tillsammans med ”Auschwitz är alltid nu”.

Tina Ruth med son och Eva Dällerud med mamma
Tina Ruth med son möter Eva Dellerud med sin mamma

Priset delades ut i samband med ATSÖ:s kombinerade årsmöte och inspirationsdag på Kulturhuset i Örebro. Ett femtiotal representanter från ett total föreningar i länet var samlade för att nätverka i största allmänhet. Temat för dagen var ”Revy & Spex” och den avslutades med två timmars workshop under ledning av Lisa Nilsson och Karolina Höjer Källström från Örebrospexet.

Styrelsen för ATSÖ ser efter årsmötet ut så här:
Gunilla Pihlblad, Lekebergs Revysällskap, ordförande
Anette Jakobsson, Karlskogarevyn Görsköj
Rod Cansby, Teater Hallsberg
Lill-Britt Karlsson, Nya Teatern
Lennart M Pettersson, Lekebergs Revysällskap  
Lisa Nilsson, Örebrospexet
Martina Rensmo Widlund, Teaterföreningen Enannan
Andréas Ludvigsson, Svennevadsspelen
Gunilla Pettersson, Nya Närkesbergsrevyn


Fler nyheter  

|