Torsdag 22 augusti 2019


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

12/10-2018

Klassisk fars med lekebergsk tvist

Fäktningsscen

Lördagen den 20 oktober var det premiär på höstens stora produktion på Sparbanksbörsen. Då gick ridån upp i dubbel bemärkelse, för här spelas nu ”Ett hårresande teatersällskap”. En historia som ju i grunden handlar om ett teatersällskap som turnerar i landsorten och om dess intriger och vedermödor.

Man tager alltså en klassisk fars från 1848 och låter Lekebergs Revysällskap ge den lite extra mystiskt innehåll och massor av musik. Då får man Ett hårresande teatersällskap ”av den store framlidne August Blanche i uppsättning av Ingalill Ekström” – för att citera en fras från spelet. En annan fras som tacksamt citerats i teatersammanhang genom tiderna är naturligtvis: ”Det ska fan vara teaterdirektör”.

Ingalill har bearbetat manuset med lite nytt innehåll i syfte att skapa just det ”hårresande”, det vill säga lite spänning och mystik. Dessutom har hon gjort den till en musikal. För här vävs sång och dans in i handlingen och vi får höra många kända melodier med stor variation i urvalet. Allt från musikalen till Chicago via Ted Gärdestad till Spice Girls.

Handlingen är i korthet att den ekonomiskt och konstnärligt hårt anstränga teaterdirektörskan (änka efter originalets teaterdirektör!) Aurora Sjövall kommer till Fjugesta med sin ensemble och alla dess prylar. Bland personalen pyr ett missnöje, både på grund av uteblivna löner och chefens senaste rekrytering till hjälterollen, en ung oerfaren man med en rik far i bakgrunden.

Dottern i huset, numera av modern utnämnd till primadonna på scenen, spelar dessutom ett helt annat spel vid sidan om det sceniska. Vilken sida är egentligen hennes riktiga och vem är den mystiske mannen som dyker upp med till synes goda avsikter? Slutligen: Ska teatersällskapet få någon middag överhuvudtaget och kommer tyrannen att vakna ur sitt rus?

Svaren på de här frågorna ges tillsammans med en hemlagad tidsenlig meny – det hårresande utspelar sig på 1930-talet – bestående av två rätter samt kaffe med kaka. Efter premiären spelas ytterligare åtta föreställningar fram till och med den 20 november. Som vanligt har vi både syn- och skrivtolkade föreställningar. Boka här på Lekebergs revysällskaps hemsida.

Teaterdirektören spelas av revysällskapets egen ”direktör” Gunilla Pihlblad. Låt oss för guds skull hoppas att inga andra liknelser är att finna i verkligheten… Övriga medverkande är Mikael Strömberg, Kajsa Henricson, Thomas Karlsson, Stefan Ekström, Cecilia Ekström, Kajsa Söderberg, Agne Björklund, Anneli Brånsgård, Maud Carlson, Ewa Apèll Karlsson, Susanne Larsson, Annica Andersson, Johan Deile, Per Arne Brånsgård och Dag Stranneby.

Fler nyheter  

|