Söndag 22 september 2019


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

8/10-2018

Pjäs om konflikten mellan sanning och samhällsintressen

Den 20 november är det premiär på Henrik Ibsens pjäs "En folkefiende" som spelas på Kungsteatern i Karlskoga. Den handlar om badläkaren doktor Stockmann, som blir en avskydd visselblåsare när han avslöjar ett parasitangrepp i stadens viktigaste inkomstkälla, kurbadet.

Stadens spa, The Kings SPA, har utvecklats till en modern badanläggning och bidragit till ett blomstrande näringsliv. Hit kommer turister och människor i behov av rekreation året runt i en aldrig sinande ström. Vattnet är källan, framtiden och hoppet. Efter att ha genomfört en egen undersökning inser Doktor Tomas Stockmann, badets läkare, att stadens vatten är förgiftat.

Det blir en riktig konflikt mellan både honom, myndigheterna och borgerskapet, när han vill slå larm och vidta åtgärder. Han är en sanningssägare, till vars ord "den kompakta majoriteten" vägrar att lyssna. Det utvecklar sig till en strid mellan sanningen och gruppintresset.

En folkefiende är ett drama av Henrik Ibsen från 1882. Stycket fick urpremiär på Christiania Theater 13 januari 1883. Pjäsen har filmatiserats flera gånger, bland annat 1989 i Indien i regi av Satyajit Ray.

Biljetter köper man på Turistbyrån i Karlskoga eller en timma innan föreställning på Kungsteatern, Loviselundsvägen 59, Karlskoga.
Man kan även få information på Lysets telefon: 073-937 52 48.

Fler nyheter  

|