Onsdag 27 mars 2019


  Hem
  Adresser
  Behöver ni hjälp?
  Bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

27/4-2018

Nu släpps biljetterna till årets sommarspel

Att bli sedd – tema för årets sommarspel i Lekhyttan
Det handlar om barn som känner sig osedda, om vuxna som vill väl men ändå kanske gör fel och om vad inblicken i en annan tid kan betyda för att man ska öppna ögonen.

Så kan man sammanfatta den familjeteater som Amatörteatersamverkan Örebro län sätter upp i sommar på Hallagården i Lekhyttan. Förra året spelade man med stor framgång pjäsen om Katitzi.

I centrum står flickan Embla som känner sig osynlig för sin familj. Plötsligt blir osynligheten verklighet när hon förflyttas tillbaka till 50-talet. Där möter hon arbetare på en fabrik, skaffar vänner och ovänner och ser både likheter och olikheter med sin egen tid. Hur ska Embla göra för att ta sig tillbaka till sin egen tid och bli synlig igen?

- I år är det Elin Eriksson står för manus och regi. Elin har skrivit och regisserat många pjäser för både barn, ungdomar och vuxna. Dels i Stora Mellösa Teatersällskap men också på Nya Teatern i Örebro. Sommaren 2011 gjorde hon för ATSÖ:s räkning "Sju sorters mördare", en familjeteater som spelades på Vinön. Till vardags jobbar Elin på Kulturskolan i Hallsberg, berättar Gunilla Pihlblad, ordförande i ATSÖ.

Föreställningen är ett samarbetsprojekt, liknande de som Amatörteatersamverkan stod bakom i Riseberga amfiteater 2007, 2008, 2009 och 2013 samt på Hallagården 2017. Det innebär att samtliga medlemsföreningar i länet bjuds in att delta och att man medvetet väljer pjäser som många kan vara med i. I ”Flickan i fönstret” deltar 18 personer på scenen och lika många kommer att jobba runt omkring densamma. Deltagarna kommer från Örebro, Vintrosa, Lekeberg, Karlskoga, Hallsberg och Askersund och åldersspannet är minst sagt spännande: 12 till 79 år!

Karaktärer i ”nutid” är förutom Embla, hennes mamma, en karriärkvinna som styrs av logik och inte pratar så mycket om sina känslor. Men där finns också plastpappan, nallebjörntypen som oroar sig för att Embla inte ska acceptera honom.

På skofabriken i 50-talsvärlden dit Embla kommer genom det mystiska fönstret, möter vi den mänsklige fabrikören och hans tillgjorda fru samt deras två bortskämda döttrar. Här jobbar både vuxna och barn. Embla blir speciellt god vän med Inga som kommer från en fattig familj och drömmer om en annan framtid. I ”gränslandet” mellan nutid och dåtid finns två arkitekter som ska bygga om den gamla skofabriken till något nytt och ändamålsenligt.

Hela historien och upplösningen lämnar förhoppningsvis en positiv eftertanke samtidigt som det är en underhållande berättelse som kan ses av alla åldrar.  ”Familjeteater” är ett nyckelord i sammanhanget. Och spelplatsen är vald med omsorg.

- Hallagården har ett perfekt läge i direkt anslutning till E18 mellan Örebro och Karlskoga. Det är en miljö som passar utmärkt att bygga upp berättelsen i och som drivs av företagsamma och positiva personer, säger Gunilla Pihlblad.

Dessa personer är Johan Molin och Gunilla Larsholt som i den gamla kulturmiljön har såväl servering som bed & breakfast, utställningar av olika slag och inte minst en livs levande djurpark!

- Vi tycker att det är jättekul med det här projektet och blev rejält teaterbitna efter förra sommarens succé med Katitzi. Det är som en pusselbit som nu läggs till vår övriga verksamhet, säger de.

I anslutning till den gamla ”teaterladan” och djurparken byggs det även i år upp både spel- och läktarplats. Allt sker under bar himmel och allt kan naturligtvis hända vädermässigt, eftersom det är svensk högsommar.  Regn kan man ju alltid skydda sig mot även om vi i projektet hoppas på varma dagar med lagom mycket sol.

Biljetterna bokar man här på vår hemsida. I priset ingår entré till djurparken så att man kan göra besöket på Hallagården till en helgjuten utflykt. Man kan med fördel också följa arbetet med Flickan i fönstret här på Facebook.

Fler nyheter  

|