Torsdag 16 augusti 2018


  Hem
  Adresser
  Aktuella bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

23/9-2017

Vetenskapspub om Povel Ramel

Johanna Broman Åkesson

Nu på torsdag är det dags för en ny Vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Den här gången är det fil dr Johanna Broman Åkesson som gör en djupdykning i Povel Ramels produktion. Utifrån olika perspektiv sätter hon hans verk i relief till samtida och historiska genrer och stilar samt andra text- och musikskapare som Bach, Bellman, Alice Tegnér, Irving Berlin, Evert Taube, Karl Gerhard, Ulf Peder Olrog, Fats Waller och många fler. Föreläsningarna bjuder på mängder av musik- och textexempel ur vitt skilda genrer och från flera sekler.

Med sin musikaliska bredd täcker Povel in allt från traditionen med skillingtryck och kupletter till modernism. Han använde ofta olika pedagogiska knep, som koncentration av och förtätning av texten. Ett exempel på förtätning är Sorglösa brunn som ger en bild av den tidens sekelskiftesstämning i text och musik. Ett annat knep han använde sig av var kontrasten mellan gammalt och nytt, som i låten ”Hjalmar och Hulda” där melodin går från skillingtryck till en boogie-woogievals i slutet av låten. Han använde sig också av lekfullheten i text och musik.

Povel Ramel slog igenom 1944 med Johanssons boogie-woogievals. Han blev en mästare på crazyhumor i sina texter. Många av hans visor har ett glädjefilosofiskt budskap. Ett exempel är ”En glad blues” där bluesen förvandlas till en gospel; var glad – skratta bort sorgen.

För Lekebergs revysällskap är det här en möjlighet att bjuda sin publik på en få omfattande bakgrundsinformation inför deras kommande storproduktion, ”En uppknäppt hyllning till Povel Ramel”. Den har premiär den 14 oktober och det spelas 11 föreställningar fram till och med 11 november. Biljettförsäljningen är i full gång och sker via nätet på revysällskapets hemsida.

Fler nyheter  

|