Lördag 21 april 2018


  Hem
  Adresser
  Aktuella bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

25/6-2017

Premiär för KATITZI den 1 juli

Katitzi

Ända sedan i höstas har det förberetts, under vintern har det repeterats inomhus och sedan i maj på natursköna Hallagården. Nu är det äntligen dags för premiär och en taggad Katitzi-ensemble samt Amatörteatersamverkan Örebro län hälsar publiken välkommen till någon av de tio föreställningar som ges fram till och med 15 juli.

Den dramatisering vi använder är Johan Huldts med sångtexter av Carsten Palmaer. Vi har tagit fasta på sången och musiken, den sistnämnda komponerad för vår föreställning av Petter Rapp, som också medverkar som musiker på scenen.

För övrigt är det 18 aktörer mellan 10 och 77 år från Örebro, Vintrosa, Lekeberg, Karlskoga, Hallsberg och Askersund som tillsammans med tio statister utgör ensemblen på Hallagården. Det är en berättelse med färg och must, skratt och gråt och – tyvärr – med en eftertanke om att mycket är sig likt från 1940-talet i Sverige. Men framför allt ger den hopp. Den unga Katitzi, spelad av tre olika flickor, visar tidigt att hon inte accepterar de förhållanden som romerna tvingades leva under. På ett kavat sätt tar hon ofta saken i egna händer.

Författaren Katarina Taikon föddes i ett tältläger i Almby i Örebro 1932. Familjen, med rötter i central- och österuropa, försörjde sig som tivoliägare, förtennare och musiker Hon växte upp i ett Sverige där romer levde ett kringvandrade liv, var illa sedda och utsattes för stark diskriminering.
Liksom de flesta romer i sin generation hade hon inte gått i skola som barn, utan lärde sig läsa och skriva ordentligt först vid 26 års ålder på en folkhögskola.

I början av 1960-talet inledde Katarina sin stora kamp för romernas lika rättigheter i Sverige. Bokdebuten med ”Zigenerska” 1963 gjorde henne över en natt till en stridbar och välkänd röst i samhällsdebatten. Hennes engagemang tog sig ny form när hon började skriva böcker för barn. Den första Katitzi-boken kom hösten 1969 och blev en omedelbar succé. Sammanlagt skrev hon 13 självbiografiska böcker om en av den svenska litteraturens mest älskade karaktärer. Böckerna filmatiserades och visades i tv 1979-80.

Från Katitzi

Vid sidan av arbetet med vår föreställning har fyra feriepraktikanter från Lekebergs kommun tillsammans med ledaren Sara Hillersberg (också kostymansvarig i produktionen) arbetat fram en utställning om romernas historia. Den finns att besöka på Hallagården från 1 juli och sommaren ut.

Hallagården ligger i Lekhyttan utmed E18 mellan Örebro och Karlskoga. Där finns även en djurpark till vilken man har fri entré när man löser biljett till Katitzi. www.hallagarden.nu

Föreställningar ges 1, 2, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 15 juli och biljetter bokas här på vår hemsida. Information kan även fås via info@amatorteatersamverkan.se och 0768-229 300. Besök också https://www.facebook.com/amatorteatersamverkan

Fler nyheter  

|