Måndag 22 januari 2018


  Hem
  Adresser
  Aktuella bilder
  Biljetter
  Bli medlem
  Evenemang
  Föreställningar
  Länkar
  Medlemmar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Om oss
  Styrelsen
  Sök person
  Teaterkonsulent
  Utbildning/Kurser
  Kursanmälan
  Verksamhet
  Webb-TV
  Internt

  Om cookies
  Webbansvarig

  

 Vi finns också på Facebook!

  Hemsidans huvud
  Foto: Roger Grännsjö


|

31/3-2017

Sommarspel med Katitzi i huvudrollen

Elvira Kjellholm,  Alva Gustafsson och Elvira Palm . Foto: Gunnar Öquist.
Elvira Palm,  Alva Gustafsson och Elvira Kjellholm . Foto: Gunnar Öquist.

I sommar blir det utomhusteater på Hallagården i Lekhyttan. Amatörteatersamverkan Örebro län sätter upp berättelsen om den viljestarka flickan Katitzi och tar därmed också upp ett ämne som är lika aktuellt som angeläget. Det här är en stark föreställning som är både rolig och känslosam, familjeteater med mening. Premiär 1 juli och därefter ytterligare nio föreställningar fram till och med 15 juli.

Föreställningen är ett samarbetsprojekt, liknande de som Amatörteatersamverkan stod bakom i Riseberga amfiteater 2007, 2008, 2009 och 2013. Det innebär att samtliga medlemsföreningar i länet bjuds in att delta och att man medvetet väljer pjäser som många kan vara med i. I ”Katitzi – berättelsen om en viljestark flicka” deltar 18 personer på scenen samtidigt som ett trettiotal kommer att jobba runt omkring densamma. Deltagarna kommer från Örebro, Vintrosa, Lekeberg, Karlskoga, Kumla, Hallsberg och Askersund och åldersspannet är minst sagt spännande: 10 till 79 år.

Det är länets amatörteaterkonsulent Tina Ruth som står för manusbearbetning och regi.

- Efter att ha läst många olika Katitzimanus fastande jag för Johan Huldts med sångtexter av Carsten Palmaer. Dramatiseringen följer Katarina Taikons böcker som många har läst och man får följa Katitzi och hennes familj på 1940-talet då de lever i rädsla och inte får stanna på samma plats mer än tre veckor i följd.

Tina har valt att låta tre unga flickor spela Katitzi. Dels för att det är en krävande roll, dels för att hon blir större under spelets gång och slutligen för att fler ska få chansen till en ”huvudroll”. Övriga karaktärer är bland andra storasystern Rosa, pappan Johan, brodern Paul och styvmodern Siv. Därutöver ett myller av myndighetspersoner och allmänhet som alla på sitt sätt bidrar till de övergrepp som den romska familjen utsätts för. Men också positiva personer som ger hopp och stryka.

- Det är viktigt att göra detta också till en positiv historia. Att lyfta fram Katitzis Pippi Långstrump-styrka. Katarina Taikons idoga arbete gav ju till slut resultat även om det fortfarande finns mycket kvar att göra på området, säger Tina Ruth som har tre extra viktiga personer som hjälp i sitt omfattande arbete.

- Det är koreografen Ulrica Rapp, kompositören och musikern Petter Rapp samt kostymdesignern Sara Hillersberg.

Spelplatsen är vald med omsorg. Producenten Anette Jakobsson har haft ögonen på den i flera år.

- Hallagården har ett perfekt läge i direkt anslutning till E18 mellan Örebro och Karlskoga. Det är en miljö som passar utmärkt att bygga upp berättelsen i och som drivs av företagsamma och positiva personer.

Dessa personer är Johan Molin och Gunilla Larsholt som i den gamla kulturmiljön har såväl servering som bed & breakfast, utställningar av olika slag och inte minst en livs levande djurpark!

- Vi tycker att det är jättekul med teaterprojektet och hoppas att denna första sommar inte blir den sista. Det är som en pusselbit som nu läggs till vår övriga verksamhet, säger de.

I anslutning till den gamla ”teaterladan” och djurparken byggs det nu upp både spel- och läktarplats. Allt sker under bar himmel och allt kan naturligtvis hända vädermässigt, eftersom det är svensk högsommar. Men då blir det ju bara precis så som Katitzi och hennes familj hade det … och regn kan man ju alltid skydda sig mot även vi i projektet hoppas på varma dagar med lagom mycket sol.

Biljetterna bokar man här på vår hemsida där det också finns all nödvändig information. I priset ingår entré till djurparken så att man kan göra besöket på Hallagården till en helgjuten utflykt. Man kan med fördel följa arbetet med Katitzi på www.facebook.com/amatorteatersamverkan.

GUNILLA PIHLBLAD
070-550 95 20, gunilla.pihlblad@amatorteatersamverkan.se

Fler nyheter  

|